УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ТИЖНЯ НАУКИ НА ФАКУЛЬТЕТІ ПЕДАГОГІКИ ТА ПСИХОЛОГІЇ

Урочисте відкриття тижня науки на факультеті педагогіки та психології

Наука ніколи не була і не буде закінченою книгою. Кожен важливий успіх задає нові питання. Будь-який розвиток виявляє з часом усе нові й глибші труднощі…

Альберт Ейнштейн

14 травня відбулося урочисте відкриття фестивалю науки факультету педагогіки та психології. Учасниками фестивалю стали науково-педагогічні працівники кафедр музичного мистецтва, психології, соціальної роботи та спеціальної освіти, які  яскраво презентували власні наукові напрацювання.

Пленарне засідання відкрила декан факультету О. А. Кузнецова, яка підкреслила важливість здійснення наукової діяльності з метою її інтеграції в навчальну і виробничу діяльність в освітньому просторі університету. Л. С. Аристова, заступник декана з наукової роботи, у своєму виступі проаналізувала стан і перспективи розвитку наукової діяльності факультету педагогіки та психології.

 

 

Відкриття фестивалю розпочалося із презентації наукових досягнень кафедри музичного мистецтва. Доцент кафедри Н. В. Ревенко презентувала власну монографію  «Фортепіанна творчість українських композиторів у контексті розвитку музичної культури України (80-90-ті роки ХХ століття)». Авторка звернула увагу на практичне спрямування власної наукової розробки і проілюструвала її відеофрагментами виступів студентів спеціальності «Музичне мистецтво» з Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів. І. В. Щербак, доцент кафедри музичного мистецтва, презентував власний навчально-методичний посібник «Підготовка вчителя музичного мистецтва до громадянського виховання», підкреслюючи, що така праця є актуальною і своєчасною на сьогодні, в умовах реформування освіти і уведення в дію Концепції «Нова українська школа», у якій одним із пріоритетів визначено формування саме громадянської компетентності. Доцент кафедри Л. С. Аристова презентувала навчально-методичний посібник для студентів «Методика музичного навчання та виховання», у якому розкриваються питання формування і розвитку систем музичної освіти та виховання від давніх часів до сьогодення та підручник «Мистецтво 1 клас» (авторів О. В. Калініченко, Л. С. Аристова), що пройшов І етап Всеукраїнського конкурсу підручників «Нової української школи» і отримав гриф «рекомендовано МОН України».

Презентацію наукових досягнень кафедри психології відкрила доцент кафедри І. С. Литвиненко, керівник науково-дослідної теми «Професійна підготовка майбутніх педагогів-психологів до роботи з дітьми, які знаходяться у складних життєвих ситуаціях». Доповідач наголосила на важливості досліджуваної проблематики, що присвячена Дитинству, підняттю статусу дитинства в соціумі та наданні кожній зростаючій особистості психологічної допомоги, якої вона потребує. Молодими викладачами К.О. Санько та Л.М. Мухіною були презентовані  «Методичні рекомендації для організації самостійної роботи студентів».

Презентація наукових досягнень кафедри соціальної роботи була представлена доповідями доцента кафедри Д. В. Прасола та в.о. завідувача кафедри Н. В. Клименюк. Д. В. Прасол у своєму виступі підкреслив важливість психологічної підготовки майбутніх фахівців до професійної діяльності, окреслив ряд проблем розвитку професійної компетентності сучасних психологів та шляхи їх подолання. Н. В. Клименюк презентувала грантові науково-дослідні проекти: «Освіта немає вікових меж: інтернет-кафе для людей поважного віку» та «Фестиваль для людей поважного віку «Рух продовжує молодість» в рамках програми «Громадський бюджет Миколаєва».

 

Доцент кафедри спеціальної освіти І. В. Середа презентувала друковану продукцію кафедри за 2017-2018 н.р. (Савінова Н. В., Середа І. В., Борулько Д. М. Технології корекційно-виховного процесу; Карсканова С.  Практична психологія (ч. 1,2); Стельмах Н.В. Теорія та методика виховання дітей; Стельмах Н.В., Берегова М.І. Психолого-педагогічна профілактика та корекція негативного впливу молодіжних субкультур на формування особистості підлітка; Султанова Н. В. Діяльність інтернатних закладів освіти в Україні (друга половина ХХ століття)).

У жвавій дискусії з проблемних питань сучасної науки взяли участь завідувачі кафедр факультету: проф. Н. В. Савінова, проф. І. І. Савенкова, проф. О. І. Стріхар, доц. Н. В. Клименюк.

Протягом фестивалю функціонувала виставка наукових досягнень факультету, з якою мали можливість познайомитися усі присутні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *